[O1] Kontrolka świec żarowych Octavia I TOUR

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • klarus
    RS
    ModeratoRS
    • 2013
    • 5392
    • Octavia III combi (5E5)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

ManiekWWA, ja zacząłem przyjeżdżać na spoty jakieś pół roku temu więc też uważam się jeszcze za świeżego. Tam naprawdę nikt nikogo nie gnębi .
  • leon1966
    Classic
    • 2011
    • 13

Problem jest tego typu, że podczas jazdy zaczeła mrugać kontrolka świec żarowych (sprężynka). Z silnikiem nic się nie dzieje normalnie pracuje i uruchamia się. Czy mruganie tej kontrolki oznacz że nie działają mi świece żarowe (rok temu wymieniłem na nowe), może jakiś przekaźnik szlak trafił. Proszę o pomoc gdzie mam szukać przyczyny i czy jest nadzieja że obejdzie się bez wizyty w warsztacie. Widomo wymienią jakiś bezpiecznik czy przekaźnik za parę złoty a kasują jakby wykonali remont główny silnika.

Komentarz

• guajava
      Rider
      • 2010
      • 343

kolego też miałem ten problem...

albo nie masz jakiegoś stopu , albo padł Ci czujnik położenia stopu (jakoś tako to się nazywa).

Do sprawdzenia masz więc:
      żarówki albo nowy czujnik stopu (koszt 15-20złotych).

Wymiana tego czujnika banalna - 5minut

btw na forum jest kilka tematów o tym
      "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• leon1966
        Classic
        • 2011
        • 13

Sprawdzę światła stopu! Tylko co mają światła stopu do mrugania kontrolki świec żarowych? Czytałem w książce obsługi że mruganie kontrolki świec żarowych jest spowodowane awarią układu wstępnego grzania świec?

Komentarz

• vosio
          Classic
          • 2007
          • 6

leon1966
          miałem ten sam problem Widzisz kolego mają wielkie znaczenie. Stawiam na czujnik stopu. Mi wszystkie żarówki świeciły, miałem ten problem w zeszła zimę, ale jakoś to olałem i przeszło mi już ten problem Może w zimie się powtórzy wtedy wrócę do tematu :wink:
          "...mam tak samo jak Ty, miasto moje a w nim..."

Komentarz

• bradley
            L&K
            • 2008
            • 1465

leon1966, bo ta kontrola oznacza: grzanie swiec lub blad w sterowniku.
            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• TomekRs
              RS
              • 2011
              • 1670

w skodzie fabi I wywalila mi kontrolka swiec i byl to czujnik swiatla stopu, koszt 30zl oryginalny

Komentarz

• leon1966
                Classic
                • 2011
                • 13

Faktycznie byłem sprawdzić światła stopu i masz rację nie działa mi stop!!! Najprawdopodobnie poszedł mi czujnik. Kurcze przejechałem bez stopu prawie 50 km, dobrze że nienapotkałem policji.

Komentarz

Pracuję...